top of page

Pedagogikk

DSCF7793.JPG
Heisekran

I dette undervisningsopplegget bygger elevene en heisekran. Målet med heisekranene er å plukke opp mest mulig godteri innen en tidsramme. Heisekranen styres  både med elektronikk, hydraulikk og taljer.

 

Oppgaven introduserer elevene for ulike former for styring, og demonstrer enkel hydraulikk ved å benytte apoteksprøyter som pneumatiske sylindre.

Apoteksprøytene er utstyrt med målestreker, så en enkelt kan se hvor mye hver sprøyte beveger seg.

Målestrekene gjør det også mulig å gjøre volumberegninger, og på den måten koble læringsopdraget opp til læreplanen i matematikk, og dermed bidrar til økt tverrfaglighet etter LK 20.

Oppgaven er mange Vg1 elever sitt aller første møte med verktøy som søylebor, plateknekke, platesaks, fil, avisoleringstang og forsenker.

Modellastebilen

Modellastebilen er et gammelt og velutprøvd undervisningsopplegg. Jeg hadde ansvar for å modernisere denne oppgaven og implementere oppgaven i den lokale læreplanen på Kuben videregående skole i forbindelse med innføringen av nye læreplaner i 2020.

Resultatet ble et helhetlig læringsoppdrag der moderne elementer som programmering, 3D-printing, pneumatikk og digital produksjon smelter sammen med tradisjonelle produksjonsmetoder som sveising, fresing og dreing.

 

Fokuset er endret fra masseproduksjon i den orginale oppgaven, til individuell utfoldelse og utforsking i det nye helhetlige læringsoppdraget, i tråd med LK 20.

Elevene oppfordres til å tilpasse designet til egne preferanser og deretter velge produksjonsmetoder tilpasset eget design.

Den individuelle struktureringen av læringsoppdraget innebærer at den samme delen kan 3D-printes, freses eller laserkuttes, alt etter hvilket design eleven kommer frem til. Til slutt kan modellastebilene overflatebehandles etter ønsket metode.

Måloppnåelsen til eleven måles utifra de målene elevene selv satt seg da de designet sin utgave av lastebilen.

Komposittrekkert

Komposittrekkerten er et helehetlig læringsoppdrag som ble utviklet som en del av min bacheloroppgave.  Tilhørende underviningsmateriell i form av film og artikkel ble i ettertid produsert for NDLA.

 

Formålet med læringsoppdraget er å utvikle forståelse for begrepet bærekraft gjennom å produsere en bordtennisrackert bestående av kompositt produsert av kasserte tekstiler og plantebasert lim. Fordi  sluttresultatet er en gjenstand elevene kan ta med seg hjem eller bruke i friminuttene, kan refleksjonen rundt bærekraft fortsette utenfor klasserommet.

 

Gjennom produksjonsprossesen reflekteres det rundt hvor bærekraftig et produkt egentlig kan bli, og hvordan det kan være mulig å produsere et bærekraftig produkt, men likevel ende opp med en lite bærekraftig produksjonsprosess.

Digitalisering av oppgaver

Jeg har også vært involvert i digitalisering av eksisterende og eldre undervisningsmateriell i forbindelse med innføringen av LK 20. Prosessen innebærer å lage detaljerte arbeidstegninger og trinnvise instruksjoner for produksjon, sammen med omfattende 3D-modellering.

 

Digitaliseringsarbeidet sikrer at verdifulle historiske undervisningsressurser bevares og gjøres lett tilgjengelige for fremtidige generasjoner, samtidig som de tilpasses moderne læreplaner og teknologier.

© 2023 by Torbjørn

bottom of page